Deklaracija i sastav hrane za pse i mačke - kako se tumači?

5.3.2021.

Velika je verovatnoća da ste se kao odgovorni vlasnik psa ili mačke u nekom trenutku našli u nedoumici koju i kakvu hranu odabrati za svog ljubimca. Da li se opredeliti za hranu sa više vrsta mesa ili onu sa samo jednim mesom, tzv. monoproteinsku hranu, onu sa smanjenom količinom žitarica, potpuno bez njih ili bez određene grupe žitarica (kao što su one koje sadrže alergene), sa dodatkom voća i povrća? Sve su ovo pitanja na koja treba naći odgovore u punim rafovima pet šopova. Na tržištu se mogu naći različite vrste hrane brojnih proizvođača najrazličitijeg sastava, te je za početak dovoljno da se o proizvodu i njegovim nutritivnim vrednostima informišete čitajući deklaraciju.

 

 

Čemu služi deklaracija na pakovanju hrane za pse i mačke

 

Svi proizvođači hrane za kućne ljubimce u obavezi su da na svakom pakovanju proizvoda istaknu deklaraciju sa podacima iz svoje proizvođačke specifikacije. Ti podaci služe za pravilno i potpuno informisanje kupca o hrani i dobra su polazna tačka na putu ka razumevanju sastava hrane, koju treba da odaberemo za svog psa ili mačku.

 

Na svakoj deklaraciji sastojci su poređani u opadajućem nizu, što znači da je sastojak koga u hrani ima najviše uvek naveden kao prvi. Na fotografiji ispod je deklaracija proizvoda Premil  Super Sport, u kojoj je na prvom mestu navedeno meso (piletina i tuna),  koga u hrani ima najviše, a nakon njega su žitarice, masti i ostali elementi.

 

 

 

Proizvođači hrane za kućne ljubimce često umeju da se posluže i trikovima kojima prikrivaju koliko u hrani zaista ima neke žitarice, pa se tako može desiti da na prvom mestu u deklaraciji bude navedeno meso, a na ostalim neka vrsta žitarice u različitim oblicima. Tako nakon mesa, u deklaraciji se navode: celo zrno kukuruza, kukuruzno brašno, kukuruzni griz, što u zbiru ipak daje kukuruz kao sirovinu koja preovladava i koja bi trebala da se nadje na prvom mestu umesto navedenog mesa.

 

 

 

Da li hrana za pse i mačke treba da sadrži meso

 

Svaka hrana za pse i mačke trebala bi da sadrži meso među prvim navedenim sastojcima jer je ono izvor proteina, vitamina, masti i minerala. Ukoliko hrana mora da sadrži niži procenat proteina (jer je  namenjena određenim kategorijama životinja i njihovom specifičnim potrebama), onda će ona sadržati i manje količine mesa, pa će se zato ono naći na drugom ili trećem mestu na spisku sastojaka u deklaraciji.

 

Meso koje se koristi u proizvodnji hrane za kućne ljubimce poreklom je iz klanične industrije za ljude i prošlo je sva mikrobiološka i hemijska ispitivanja od strane referentnih i akreditovanih laboratorija. U upotrebi su živinska mesa, govedina, jagnjetina, riba i dr. Najzastupljenija su živinska mesa zbog toga što su najdostupnija, a najkvalitetnije je meso ribe jer sadrži najkvalitetnije masti i proteine.

 

Meso u ishrani pasa i mačaka

 

Poslednjih godina primetan je trend korišćenja alternativnih izvora proteina, koji su za naše podneblje neuobičajeni. U pitanju su različite vrsta insekata, koji su i  bogati proteinima i uglavnom ulaze u sastav hipoalergenih hrana.

 

Ukoliko ljubimca hranite nekom od komercijalnih hrana koje u sastavu nemaju meso, može doći do različitih poremećaja i stanja za koje se vezuje nedostatak proteina. Kod pasa nedostatak proteina u ishrani dovodi do:

  1. gubitka mišićne mase,
  2. lošeg kvaliteta dlake i suve kože koja se peruta,
  3. pada imuniteta,
  4. poremećaja koagulacije i
  5. nagomilavanja tečnosti.

 

Kod mačaka nedostatak proteina može dovesti do gubitka vida, ali i do različitih oboljenja čiji je ishod obično fatalan.

 

Sasvim je sigurno da ne postoji nikakav dobar razlog zbog kog biste svog ljubimca hranili ovakvom hranom. Ta hrana je često jeftina i na prvi pogled finansijski isplativija, međutim posledice po zdravlje ljubimca su značajne, pa je sasvim sigurno da će novac koji ste uštedeli na hrani, otići na njegovo lečenje.

 

Kada se govori o uštedama, važno je napomenuti da kupovina jeftine hrane nije dugoročno isplativa. Da bismo izračunali koliko novca mesečno treba potrošiti na kupovinu hrane za psa, trebalo bi imati cenu hrane po kilogramu i potrebnu dnevnu količinu obroka. Treba uzeti u obzir da potrebne dnevne količine hrane variraju u zavisnosti od starosti i aktivnosti ljubimca, uslova života i godišnjeg doba.

 

Kada dobijemo cenu dnevnog obroka ljubimca, pomnožićemo je sa brojem dana u mesecu i dobiti mesečni trošak za hranu. Često se tim proračunom dolazi do toga da je mesečni trošak za jeftinu hranu viši, jer su ljubimcu potrebne veće količine jeftine hrane kojom bi prividno zadovoljio svoje osnovne potrebe.

 

Iako su psi i mačke na osnovu svojih anatomskih odlika mesojedi, proces pripitomljavanja i stalna  humanizacija, dovela je do toga da su ljudi prilagodili pse i mačke svojim navikama u ishrani, tako da se žitarice, povrće i voće mogu naći i u sastavu hrane za kućne ljubimce.

 

 

Žitarice u ishrani pasa i mačaka

 

Mnogo je polemika o upotrebi žitarica u hrani za kućne ljubimce, ali one se mogu naći među prvim sastojcima navedenim u deklaraciji proizvoda.

 

Žitarice su prvenstveno izvor ugljenih hidrata, pa onda proteina, vlakana, vitamina, masti i enzima. Najčešće upotrebljavane žitarice su kukuruz, pšenica, pirinač, ovas, ječam I dr.

 

  1. Kukuruz je lako svarljiv, naročito kada se nalazi u suvoj hrani koja je prošla proces ekstruzije i odličan je izvor ugljenih hidrata.
  2. Pšenica je loš izvor proteina, koji su pritom i niskog kvaliteta i potencijalni je izvor alergena, a pošto spada u grupu jeftinih sirovina, korist od nje imaju samo proizvođači hrane.
  3. Pirinač je lako svarljiva žitarica i neizostavan je pri ublažavanju digestivnih problema, dok ovas podstiče funkcionisanje probavnog sistema.
  4. Ječam sadrži značajne vitamine i velike količine vlakana, ali sa njegovom upotrebom treba biti obazriv jer je potrencijalni izvor alergena.

 

 

zitarice u ishrani pasa

 

Trend izbegavanja žitarica u ishrani doveo je do porasta broja pasa sa dijagnostikovanom dilatacionom kardiomiopatijom (DCM), ozbiljnim srčanim oboljenjem koje prati pad energije, kašalj, teškoće u disanju i epizode kolapsa i koje je potencijalno fatalno za psa.

 

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) je još 2018. godine upozorila da se, kod pasa koji nisu genetski predisponirani za ovu bolest, ona dovodi u vezu sa dugotrajnom upotrebom hrane koja je deklarisana kao hrana bez žitarica, odnosno grain-free hrana. Razlog za izbegavanje žitarica leži u prisustvu skroba, međutim  u grain-free hranu se umesto žitarica ubacuje povrće koje je takođe bogato skrobom, kao što su krtole (krompir, batat) i mahunarke (grašak, sočivo, leblebije).

 

Ishrana hranom koja sadrži samo žitarice i biljne proizvode, a ne sadrži meso, dovodi do već pomenutih zdravstvenih problema (gubitak mišićne mase, dermatološki problemi), kao i do poteškoća u varenju, što se najbrže uočava u izmetu, koji postaje obilan i čest uz pojavu gasova.

 

Proteini iz žitarica su slabo iskoristljivi i nemaju dobar efekat na izgled i zdravlje psa i ovakvim načinom ishrane zadovoljavaju se samo osnovne potrebe psa. To znači da je pas samo sit, a posledice te sitosti po njegovo zdravlje su nemerljive.

 

 

Zašto su važne masti i ulja u ishrani pasa i mačaka

 

Ulja i masti biljnog i životinjskog porekla su vrlo važan sastojak svake hrane. Naši ljubimci se energijom snabdevaju iz ulja ili masti, ugljenih hidrata i proteina. Međutim, masti i ulja  obezbeđuju ljubimcu duplo više energije od proteina ili ugljenih hidrata. U nedostatku ulja i masti, proteini se mogu koristiti kao izvor energije, što značajno može opteretiti rad unutrašnjih organa. U proizvodnji se najčešće koriste živinska mast, riblja ulja, kvalitetno lososovo ulje, laneno ulje, sojino ulje i dr.

 

Pri odabiru hrane trebalo bi obratiti pažnju na poreklo, odnosno izvor masti i ulja i na procenat zastupljenosti masti u hrani. Samo visoko kvalitetne masti i ulja sadrže dovoljnu količinu neophodnih Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina, koje su nužne za adekvatan rast i razvoj ljubimca.

 

 

biljno ulje

 

 

Ostali sastojci u hrani za ljubimce

 

Pored navedenih važnih sastojaka, u deklaraciji hrane će se uvek u manjim količinama naći i pojedini sastojci koji doprinose njenom kvalitetu i zdravlju organizma našeg ljubimca. Tako se javljaju:

  1. repin rezanac – smanjuje mogućnost infektivnih dijareja, usporava kretanje hrane kroz digestivni trakt,
  2. razne vrste voća i povrća – izvori pektina i antioksidanasa, najčešće se koristi jabuka, kruška, borovnica, malina, citrusi, nar, od povrća bundeva, cvekla, šargarepa kao izvor vitamina i minerala,
  3. pivski kvasac - izvor proteina, MOS-a i vitamina B12,
  4. inulin – dobija se iz korena cikorije, lekovite biljke i pomaže obnavljanje sluzokože creva,
  5. lekovito bilje – blagotvorno deluju na zdravlje čitavog organizma ljubimca
  6. lecitin – utiče na kvalitet krvnih sudova, prevenira kardiovaskularna oboljenja,
  7. taurin – važna aminokiselina značajna je za fukcionisanje srca, mozga i mišića,
  8. hondroitin i glukozamin – doprinose čvrstoći zglobova i hrskavica, posebno značajan dodatak za pse velikih rasa,
  9. hidrolizovana jetra – kvalitetan izvor proteina, ne sadrži alergene, a sardrži vitamine A i B.

 

 

Kako da tumačite analitički sastav hrane za pse i mačka

 

Analitički sastav hrane se u deklaraciji navodi nakon pobrojanih sastojaka. Izražava se u procentima i pruža informaciju o hranljivim vrednostima i udelu proteina, masti, sirovih vlakana, pepela, vlage, kalcijuma i fosfora u hrani.

 

 

Proteini u ishrani pasa i mačaka

 

O tome koliko su proteini važni, govori njihova uloga u organizmu.  Proteini prvenstveno doprinose rastu i razvoju organizma, održanju imunološkog sistema, regulišu metabolizam. Sami proteini se sastoje iz aminokiselina – esencijalnih i neesencijalnih. Esencijalne aminokiseline se moraju uneti putem hrane jer ih organizam ne može sam stvoriti. Na primer, taurin je esencijalan za mačke, a  neesencijalan za pse.

 

Za razliku od proteina iz žitarica, koji su slabo iskostivi, nemaju kompletne esencijalne amino kiseline i njihovo varenje opterećuje organizam ljubimca, proteini životinjskog porekla imaju visok procenat svarljivosti i iskoristivosti u organizmu. Međutim, ti proteini životinjskog porekla mogu biti višeg kvaliteta ako dolaze iz mesa, ali ukoliko potiču iz perja, kljunova, rogova, kopita, noktiju,  takvi proteini imaju malu nutritivnu vrednost i slabo su iskoristivi.

 

 

Masti u ishrani pasa i mačaka

 

Izvor energije za svaki organizam su masti, što i jeste njihova primarna uloga. Pored toga, učestvuju u izgradnji ćelijske membrane, neophodni su za resorpciju vitamina rastvorljivih u masti – vitamina D, E, K i A, a koji su od suštinskog značaja za različite metaboličke procese.

 

U masti spadaju Omega-3 i Omega-6 masne kiseline, koje utiču na razvoj moždanih i kardiovaskularnih funkcija.

 

Sirova vlakna

 

Sirova vlakna nepromenjena prolaze kroz digestivni trakt, odnosno potpomažu varenje hrane. Tu spadaju i prebiotici, koji učestvuju u stvaranju povoljne sredine za rast dobrih bakterija u sistemu za varenje.

Fruktooligosaharidi (FOS) pomažu održanje crevne mikroflore, a mananoligosaharidi (MOS) potpomažu jačanje imuniteta.

 

Pepeo

 

Procenat pepela predstavlja količinu mineralnog ostatka u hrani. Pri izračunavanju kalorijskog sadržaja hrane, ona se spaljuje i meri se oslobođena energija. Svi ugljeni hidrati, masti i proteini sagorevaju, a ostaju samo minerali.

 

Ukoliko se posmatra procenat pepela i procenat sirovih vlakana navedenih u analitičkim sastojcima, učešće pepela bi trebalo da bude značajno više od učešća sirovih vlakana, što nam govori da hrana zaista sadrži adekvatne količine mesa, a manje količine žitarica. Međutim ukoliko hrana sadrži preveliku količinu pepela znači da je izvor mesnog dela loš, jer sadrži više kostiju a manje mesa.

 

 

Vlaga

 

Vlaga je sadržaj vode u hrani za pse, izražen u procentima. Suva hrana obično ima sadržaj vlage između 6 i 10 procenata, poluvlažna hrana između 15 i 30 procenata, a vlažna hrana 75 procenata.

 

 

Kalcijum i fosfor

 

Nedostatak ovih minerala može dovesti do ozbiljnih posledica po zdravlje. Optimalni odnos kalcijuma i fosfora je 1,4:1. Hrana koja nema odgovarajući odnos ova dva minerala može dovesti do neadekvatnog razvoja skeletnog sistema mladih pasa, pa se kao posledica mogu javiti različite  degenarativne bolesti (rahitis) i poremećaja rada srca.

 

 

Analitički sastav aditiva - poslednja stavka u tumačenju deklaracija

           

Nakon sastojaka i analitičkog sastava, treći deo deklaracije proizvoda se odnosi na analitički sastav aditiva, u koje spadaju vitamini, minerali i antioksidanti. Zbog visoke temperature u procesu proizvodnje suve hrane, jedine hranljive materije koje delimično izgube nutritivnu vrednost jesu vitamini i minerali i zato ih naknadno dodajemo u hranu.

 

Antioksidanti, pored toga što služe očuvanju hrane za kućne ljubimce, štite ćelije tela od oštećenja i jačaju imuni sistem.

 

 

Pravilno čuvanje hrane za pse i mačke

 

Koju  god hranu da odaberete, obavezno proverite datum na pakovanju da biste bili sigurni do kada je njen rok upotrebe. Pored toga, na ambalaži proizvoda uvek će se naći i preporuke za pravilan način čuvanja i skladištenja. One se od proizvođača do proizvođača minimalno razlikuju ili su u potpunosti iste i svode se na jedno – čuvanje je obavezno na hladnom, tamnom i suvom mestu, udaljenom od izvora svetlosti i toplote.

 

Dobro bi bilo da džak sa hranom udaljite od prozora i vrata, ne naslanjate ga na zid i ne držite na betonu, nikako u podrumu. Zašto je to tako? Ukoliko hranu držite na toplom (pored radijatora ili na suncu), sasvim je sigurno da će doći do stvaranja kondenzata unutar pakovanja.

 

Usled promene temperature i pojave kondenzacije javlja se vlaga, koja će uz toplotu i tamnu sredinu dovesti do razvoja plesni. Ovakvu hranu ljubimac neće konzumirati,  jer joj se menja ukus, a postoji i rizik da će se u toj hrani razviti mikotoksini, koji su uzročnici različitih zdravstvenih problema i teških oboljenja.

 

Takođe, neophodno je da se hrana čuva u dobro zatvorenom originalnom pakovanju, pa bi bilo poželjno da ambalaža hrane koju birate, ima patent zip zatvarač.

 

Ukoliko se otvoren džak hrane drži na toplom, ukus te hrane će se sigurno promeniti, pošto više temperature i izloženost kiseoniku dovode do tzv. oksidacionog kvarenja, odnosno užeglosti.

 

Za korisne savete i informacije, kao i za više detalja o Premil proizvodima posetite naš zvanični sajt, ili profile na našim društvenim mrežama.