Ishrana mačića i mladih mačaka

Pravilna ishrana vašeg mačeta, od rođenja pa sve do odraslog doba, je najbolji način da vašem ljubimcu obezbedite zdrav, dug i srećan život. Mačići imaju sasvim drugačije nutritivne potrebe od odraslih mačaka. U ovom važnom dobu, njihov brz rast i razvoj iziskuje najbolju moguću ishranu i pravilan odnos proteina, masti, vitamina i minerala, što znači da bi ih uvek trebalo hraniti hranom koja je posebno formulisana za taj period života.


Ishrana tek rođenih mačića


U idealnoj situaciji, majka će mačiće dojiti prvih nekoliko nedelja. Važne i ključne hranljive materije u njenom mleku pomažu u pravilnom formiranju njihovog imunog sistema. One mačiće, koji ne sisaju, bi trebalo hraniti na flašicu adekvatnom zamenom za majčino mleko.


Ishrana mačića u uzrastu od 4 do 8 nedelja


Kada mače napuni oko 4 nedelje, ono je spremno da počne da jede čvrstu hranu. Polako je uvodite i to tako što ćete natopiti male količine hrane zamenskim mlekom. Možda će vam delovati da vaše mače nije preterano zainteresovano za hranu, ali ne treba da imate razloga za brigu. Ukoliko mu je nekoliko puta ponudite, sasvim je sigurno da joj na kraju neće odoleti i počeće samostalno da jede.

 

 

Zapamtite da ne treba žuriti sa uvođenjem čvrste hrane. U ovom trenutku bi trebalo u veliku plitku činiju sipate svežu vodu, koja će tako biti lako dostupna vašem mačetu.

 

U uzrastu od 6 do 8 nedelja, mače bi trebalo da prestane da sisa i da sasvim pređe na čvrstu hranu. Sada je neophodno da ljubimcima dajete onu hranu, koja je specijalno formulisana za njih. Mačići ovog uzrasta bi trebalo da se hrane četiri do pet puta dnevno. Još jednom – ne zaboravite da redovno dosipate maci svežu vodu!



Ishrana mačića od 8 nedelja do 6 meseci


U ovom periodu se ubrzava rast i tada je pravilna i kompletna ishrana najvažnija. Pošto se nutritivne potrebe uvećavaju, a zapremina želuca vaše mace je i dalje mala, nastavite da je hranite  tri do četiri puta dnevno najkvalitetnijiom mogućom hranom specijalno formulisanom za mačiće. Kada mače napuni 6 meseci, njegov rast će postepeno usporavati i broj dnevnih obroka možete  smanjiti na dva.
 

 

Kada preći na hranu za odrasle mačke?


Kada mače napuni godinu dana, faza rasta se završila i tada je vreme da pređete na hranu za odrasle mačke. Međutim, velike rase mačaka svoju punu veličinu dostižu između 18 i 24 meseci  života, pa do tada treba odložiti prelazak na hranu za odrasle. 

 

 

 

 

Pošto je metabolizam sada sporiji nego ranije i kako biste izbegli nepotrebno gojenje, trebalo bi utvrditi koja je to prava količina hrane koja će odgovarati vašoj maci. Za početak se možete držati preporuka proizvođača sa pakovanja, ali imajući u vidu veličinu, zdravstveno stanje i aktivnost mačke.

 

 

Bez obzira na uzrast vašeg ljubimca, poželjno je utvrditi približno vreme hranjenja, jer tako možete lako ispratiti koliko hrane unosi maca. Na taj način, lako ćete uočiti da li dovoljno jede - bilo to zato što joj se jednostavno ne dopada hrana ili zbog ozbiljnijih zdravstvenih problema. Slobodno hranjenje, odnosno ostavljanje uvek pune činije sa hranom, može dovesti do toga da se mačka stalno prejeda, što može vremenom stvoriti probleme sa prekomernom težinom. Ukoliko je vaša mačka sterilisana, ona naročito može biti sklona gojenju. Regulišite taj problem korišćenjem hrane specijalno formulisane za ove mace, kao što je naša Slim Cat.

 

Koju god hranu da dajete svojoj mački – suvu ili vlažnu, svaka promena hrane treba da bude postepena. Pa tako, kada dođe vreme da svom mačetu prvi put servirate hranu za odrasle mačke, neka prva dva dana to bude u odnosu 1:3, što bi značilo da ćete 1/4 stare hrane zameniti novom. Nakon toga ćete svaki drugi dan povećavati količinu nove hrane za jednu četvrtinu, tako da od 7 dana vaša maca u potpunosti može da pređe na novu hranu.

 

Na primer, ukoliko vaša mačka ima oko 4 kg i sada joj dajete super premium hranu Premil Sleepy za mačiće u količini od oko 50 g i želite da pređete na Premil Fancy hranu, koja je namenjena baš odraslim mačkama i koju bi tebalo davati u količini od oko 60 g dnevno, to biste mogli da učinite na sledeći način:

•       dan 1 i 2 – 37.5 g Sleepy + 15 g Fancy

•       dan 3 i 4 -  25 g Sleepy + 30 g Fancy

•       dan 5 i 6 – 12.5g Sleepy + 45 g Fancy

•       od dana 7, pa nadalje – 60 g Fancy

 

Za više informacija kako da hranite starije mace pročitajte naš blog tekst o ishrani starijih mačaka.

 

Kako odabrati hranu za svoje mače?

 

Kada birate hranu za svoje mače, izaberite onu koja je najkvalitetniju, a čija je cena u okvirima vašeg budžeta. Ukoliko je to moguće, izaberite hranu za mačke super premium kvaliteta, jer ćete tako biti sigurni da vaše mače uvek dobija balansiran i kompletan obrok.