Govor tela mačaka: Šta nam govore njihovi pokreti?

10.7.2024.

Mačke su izuzetno intrigantna stvorenja, čiji govor tela može biti vrlo kompleksan. Iako ne mogu da govore kao ljudi, koriste svoje telo, izraze lica i gestove kako bi nam prenele svoje emocije, potrebe i namere. Evo kako možete tumačiti govor tela mačaka!

 

Rep kao pokazatelj raspoloženja

 

Odavno već znamo da mačji rep ima brojne funkcije, kao što je recimo održavanje ravnoteže. Međutim, rep može biti i posebno sredstvo za komunikaciju! Evo na koje znake treba da obratite pažnju, i kako se oni tumače.

 

-Visoko podignut rep: ovo je znak sreće i samopouzdanja kod mačaka.

-Nakostrešen rep: može ukazivati na strah.

-Pulsiranje repa: može značiti uzbuđenje,nervozu ili koncentraciju (npr. tokom lova).

 

Izrazi lica

 

Osim mačka Cerekala iz crtanog filma “Alisa u zemlji čuda” koji se otvoreno smeje svojim sagovornicima, ne možemo reći da smo videli ijednu mačku koja ume da se nasmeje. Međutim, mačje lice ipak ume nešto da oda. Ovo su izrazi lica koji se najčešće uočavaju u mačjoj komunikaciji.

 

-Otvorene zenice: može ukazivati na uzbuđenje, posebno ako je mačka uočila nešto interesantno.

-Zatvorene oči: mačka može biti opuštena ili spava.

-Otvorena usta i njuškanje:  može ukazivati na uzbuđenje i strah,njuškane može biti znak da mačka istražuje mirise.

 

Pozicije tela

 

Jedan od omiljenih položaja u kojem mačke provode vreme je ležanje na leđima sa izloženim stomakom - sigurno smo da ste videli vašu mačku bar jednom u ovom položaju! Kako ovo tumačimo?

 

Ovaj karakterističan položaj može biti znak poverenja ili poziv na igru, ali nije uvek poziv za trljanje stomaka (neke mačke vole, dok druge ne vole). Mazite na sopstvenu odgovornost!

 

 

Zvukovi i oglašavanje

 

Istraživanja su pokazala da mačke mjauču samo kad komuniciraju sa ljudima, dok u međusobnoj komunikaciji koriste druge vidove oglašavanja. Evo šta oni znače.

 

-Mijaukanje: svaki tip mijaukanja može imati različito značenje, od pozdrava do traženja pažnje ili hrane. Svakako uvek proverite da li vaša mačka ima dostupnu vodu i adekvatnu hranu, kako bi bila zdrava i aktivna.

-Mrmor ili brujanje: može značiti zadovoljstvo ili nešto što ih intrigira.

 

 

Fizički kontakt

 

Ukoliko imate mačku, znate da se kontakt ostvaruje isključivo kada ona to želi i na njenu inicijativu. Međutim, neki znaci ipak pokazuju da je mačka raspoložena za druženje i pozivaju na kontakt. Koji to gestovi su u pitanju? Evo nekih.

 

-Trljanje lica: ovo je znak označavanja teritorije i pokazivanja povezanosti s vlasnikom.

-Grickanje ili lizanje: tako mačke pokazuju nežnost i brigu.

 

Kako zaista tumačiti ove znakove?

Razumevanje govora tela mačke zahteva da obratite pažnju i prepoznate neke od njenih najčešćih gestova i položaja. Pri tome,važno je uzeti u obzir kontekst i individualne osobine vaše mačke. Neke mačke mogu imati specifične gestove koje pokazuju samo u komunikaciji sa vama ili u određenim situacijama koje su im poznate, i njih ćete lako prepoznati i upamtiti ako malo obratite pažnju.

 

Kako odgovoriti na govor tela mačke?

 

U našem svakodnevnom životu trudimo se da ljubimcima pružimo sve što im je potrebno - od hrane i toplog doma, pa sve do igre i maženja. Jedan od načina da se povežete sa svojom mačkom je i da odgovorite na njen govor tela. Ovo su neki od načina kako to da izvedete.

 

-Obratite pažnju na znakove opuštanja i zadovoljstva: pružite joj pažnju i nežnost.

-Razumite znakove nelagode ili straha: pokušajte da identifikujete uzrok i pružite joj podršku.

-Komunicirajte s njom: odgovarajte na njene gestove i znakove, kako bi se osećala voljenom.

 

Na kraju ističemo da  govori tela mačaka mogu biti kompleksni, ali vredi uložiti vreme u učenje kako biste uspostavili dublju vezu sa vašim ljubimcima. Posmatrajte ih pažljivo, budite strpljivi i odgovarajte na njihove signale, kako biste izgradili snažan i harmoničan odnos.