Halapljivost kod pasa: Zašto deluje da je moj pas stalno gladan?

Gladan sam kao pas – koliko ste puta ovo rekli ne razmišljajući ni o čemu drugom, osim o tome kako da utolite glad? Ova popularna izreka se često koristi, ali kada je reč o psima, ona ima sasvim posebno značenje. Nekontrolisana glad i halapljivost kod pasa, kao i njihova sklonost ka brzom jedenju hrane, vrlo je uobičajena pojava. 

Zašto se javlja halapljivost kod pasa?

 

To može biti posledica različitih faktora, od genetskih predispozicija preko uslova života i okruženja psa u toku njegovog odrastanja, pa sve do različitih bolesti i stanja. Ukoliko se i vama čini da je vaš pas stalno gladan i da ga je gotovo nemoguće nahraniti, ovo je tekst za vas. U nastavku ćete saznati koji su uzroci halapljivosti pasa i koje posledice ona može ostaviti na njihovo zdravlje, ali i na koji način se najbolje nositi sa ovim ponašanjem ili navikom.

Da li je to samo zbog instinkta za preživljavanjem?  

Ne smemo da zaboravimo da su preci naših pasa nekada živeli u divljini i da su morali prilično brzo da jedu, kako bi se zaštitili od drugih grabljivaca, ali i kako bi sačuvali svoj obrok. Ovaj instinkt se nije izgubio kod pojedinih domaćih pasa, iako više ne moraju da se bore za opstanak na isti način.

... ili zbog okruženja?

 

Okruženje u kom psi rastu ili dugo u njemu borave predstavlja jedan od ključnih faktora za formiranje budućih navika. Ako su u toj sredini psi morali da se takmiče za hranu s drugim psima ili životinjama, razvili su naviku da brzo jedu, jer bi samo tako mogli da pojedu dovoljno hrane pre nego što im je neko drugi ne uzme. 

U nekim slučajevima, pothranjeni psi koji su dugo bili bez hrane ili nisu bili redovno hranjeni, kao što su lutalice ili štenci nađeni na ulici, obično su dugo i često bili gladni, pa umeju da budu baš halapljivi i onda kada im je hrana dostupna.

Kvalitet hrane i te kako ima veze!

 

Kvalitet i sastav hrane koju pas konzumira, imaju vrlo važnu ulogu u njegovom zdravlju i ponašanju.  Zato se kao jedan čestih od razloga zbog kojih pas može da bude halapljiv, navodi neadekvatna ishrana. Ako hrana koju pas jede nema dovoljno nutrijenata, obiluje slabo iskoristivim proteinima – biljnog i  animalnog porekla iz rožnatih tvari (kljunova, perja i noktiju), ne sadrži kvalitetne masti ili je loše izbalansirana, pa ne obezbeđuje dovoljno energije, pas može stalno osećati glad. Iz tog razloga će jesti brzo i halapljivo, kako bi se nadoknadio nedostatak esencijalnih hranjivih materija.

Koliko hrane je dovoljno?

 

O tome koliko hrane je dovoljno vašem ljubimcu smo ranije pisali u okviru vodiča za vlasnike, a najvažnije je znati da hrana koja nije prilagođena uzrastu psa, godišnjem dobu , uslovima života (stan / kuća ili dvorište) i aktivnosti pasa (radni, sportski, službeni, lovački psi) može dovesti do promena u navikama koje se tiču ishrane i do toga da se kod pasa javi halapljivost. 

Trebalo bi zapamtiti da ako pas ne dobija dovoljno hrane tokom redovnih obroka, može razviti naviku da jede brzo svaki put kada mu je hrana dostupna, iz straha da je kasnije neće dobiti dovoljno.

 

 

Zašto halapljivost kod pasa nije dobra navika?

 

Sigurno se i vama desilo da morate na brzinu da pojedete nešto, ali tu brzinu koju psi imaju u gutanju svog obroka mi ne možemo postići. Često se dešava da psi bukvalno u treptaju oka „usisaju“ ono što im se sipa u činiju što, ukoliko se stalno dešava, može da naškodi njihovom zdravlju. Najčešće se javljaju problemi sa varenjem (sa digestivnim sistemom pasa) i povraćanje.

Kada pas jede prebrzo, zajedno sa hranom guta i veću količinu vazduha, koji dovodi do nadimanja, podrigivanja i ne baš prijatnog ispuštanja gasova.  Samo nadimanje može biti veoma ozbiljno i opasno po život psa, jer kako se želudac širi, tako može da dođe i do njegovog uvrtanja, a kada počne da vrši pritisak na okolne organe, slabe sve njihove funkcije u vrlo kratkom roku. Potrebno je odmah reagovati jer ishod može biti fatalan.

Prva pomoć – veterinar!

 

Prva stvar koju ćemo uvek savetovati kada primetite da pas jede više nego obično jeste poseta veterinaru. Brojna patološka stanja mogu dovesti do pojačanog apetita i predstavljaju jedan od prvih simptoma bolesti. Samo neke od bolesti za koje je karakterističan stalan osećaj gladi su:

-Kušingov sindrom – hiperprodukcija hormona nadbubrežne žlezde, između ostalog, sprečava vezivanje insulina za ćeliju, onemogućava ulazak glukoze u ćeliju i stvaranje energije. Jedan od prvih simptoma je pojačan apetit.

-Dijabetes – i tip 1 i tip 2 dovode do hiperglikemije jer glukoza ne može da uđe u ćelije, nema energije (ćelije su gladne) i jedan od prvih znakova dijabetesa je pojačana žeđ i pojačan apetit.

-Tumori u crevima – utiču na smanjenu apsorpciju hrane, pa posledično dolazi do pojačanog apetita uz progresivno mršavljenje.

-IBD (inflamatorna bolest creva) – crevne resice usled propadanja gube sposobnost apsorpcije hranjivih materija, pa se kao posledica ove malapsorpcije javlja glad i halapljivost uz konstantni gubitak telesne mase.

-Hipertireodizam – povećano lučenje tiroksina, hormona štitne žlezde, ubrzava metabolizam pa se pojačano troši energija, što dovodi do pojačane potrebe za novim unosom energije, pa se onda i apetit pojačava.

Ako veterinar utvrdi da je sve u redu sa zdravljem vašeg psa, brzo jedenje, gutanje hrane i halapljivost ostaju problem, koji bi trebalo rešiti. Zato je potrebno je preduzeti nešto kako bi se kontrolisalo ovo ponašanje i kako se ne bi dalje ugrožavalo zdravlje ljubimca.

Kako usporiti psa tokom jela?

 

Postavite pravila i uvedite rutinu: Potrudite se da psa hranite uvek u isto vreme, a potom ga naučite da pre obroka sedi mirno i da čeka vaš signal za početak jela.  Na taj način će se može smanjiti uzbuđenje, pa samim tim i brzina kojom će pas jesti.

Odaberite visokokvalitetnu hranu: Već smo napomenuli koliko je kvalitet hrane važan, pa je neophodno da hrana koju dajete svom psu sadrži sve potrebne nutrijente, uključujući visokokvalitetne animalne proteine , dobre masti, vlakna, vitamine i minerale. Zapamtite da hrana mora da bude prilagođena specifičnim potrebama vašeg psa - uzrastu, nivou aktivnosti, uslovima života i zdravstvenom stanju. 

Koristite posebne činije za sporo hranjenje: U svakom pet šopu možete pronaći specijalno dizajnirane činije sa pregradama, zbog kojih pas mora da jede sporije da bi došao do hrane.

 

 

Podelite obrok na manje porcije: Umesto da psu date jedan obrok u toku dana, podelite ga na više porcija. Pošto pas neće biti toliko gladan u vreme hranjenja, vremenom će usporiti sa jelom .

Sipajte hranu na veliki plitak tanjir ili po prostirci za hranjenje: Rasporedite hranu po velikoj, ravnoj površini kako bi pas više vremena proveo u skupljanju male količine hrane.

Hranite psa iz ruke: Ovakav tip hranjenja može biti spor, ali je prilično učinkovit jer tako vi kontrolišete brzinu kojom pas jede.

Ako i pored ovih mera vaš pas nastavi da bude halapljiv, razmislite o tome da potražite savet bihejvioriste ili angažujte trenera pasa. Potrudite se da uradite sve da bi se sprečile potencijalne zdravstvene komplikacije povezane sa halapljivošću, brzim jedenjem i gutanjem hrane.